Revista Sănătate

Păr gras? Iată care sunt cauzele!

Funcţionarea defectuoasă a glandelor sebacee te poate lăsa cu un păr gras, uleios. Dar părul gras are şi alte cauze, precum spălatul excesiv sau periajul des.

Îţi speli părul prea des
Dacă ai părul gras, te gândeşti că trebuie spălat zilnic pentru a scăpa de excesul de ulei. De fapt, este un cerc vicios: cu cât îl speli mai des, cu atât se îngraşă mai repede. Şamponul înlătură nu doar murdăria din păr, ci şi stratul natural de sebum, ceea ce determină scalpul să producă mai mult pentru a suplini această lipsă temporară. Obişnuieşte-te să nu îl speli foarte des. Dacă ţi se pare că părul se îngraşă prea tare în ziua în care nu-l speli şi nu te simţi confortabil cu aspectul lui, foloseşte un şampon uscat. Acesta va absorbi pe loc excesul de sebum ţi îţi va face părul să arate ca proaspăt spălat. Un alt remediu pe care ai putea să-l încerci este pudra pentru bebeluşi. Pune-ţi o cantitate mică de pudră la rădăcini, masează bine şi perie-te pe toată lungimea părului.

Foloseşti produse de styling nepotrivite
Din dorinţa de a arăta cât mai bine, apelăm, uneori prea des, la un produs de styling sau la mai multe, pe care le amestecăm între ele. E bine să ştii ce anume se potriveşte părului tău şi ce nu, aşa că e bine ca înainte să-ţi cumperi ceva să discuţi cu persoana care te tunde sau îţi aranjează părul de obicei. Coafezele sunt cele mai în măsură să îţi recomande produsele potrivite şi chiar şi ele îţi vor spune că nu e indicat să exagerezi cu ele. Lasă-ţi părul să respire măcar 2 zile pe săptămână, spălându-l cu un şampon purificator şi evitând să aplici orice produs de styling. Poţi să testezi şi o clătire cu oţet pentru a scăpa de părul gras: diluezi 1 lingură de oţet de mere într-un litru de apă şi îţi clăteşti părul la final cu acest amestec. Ai grijă şi la uscatul cu foehnul, pentru că, deşi unor persoane le face părul să arate deshidratat şi lipsit de strălucire, altora le creşte producţia de sebum.

Păr gras? Nu exagera cu periatul
Sunt persoane care nu se piaptănă decât o dată pe săptămână şi altele care îşi trec peria prin păr de mai multe ori pe zi, mai ales dacă au părul lung. Dacă te numeri printre cei care exagerează cu periatul, trecând şi peste scalp, e bine să ştii că acest lucru nu face decât să îţi împrăştie sebumul de la rădăcină pe toată lungimea părului, conferindu-i un aspect uleios. Dacă simţi că ţi se încurcă părul, foloseşte peria obişnuită sau una specială (detangler) doar pe şuviţele cu probleme, fără să-ţi atingi scalpul. De asemenea, ai grijă să-ţi cureţi peria o dată pe săptămână. În ea se adună nu doar fire de păr, ci şi sebum şi bacterii, care nu vor întârzia să îţi îngraşe părul.

Eşti la menstruaţie
Ciclul lunar nu vine doar cu schimbări de dispoziţie, dureri şi pofte alimentare, ci cauzează şi o producţie crescuta de sebum, care îţi face părul să arate uleios. În acele zile, ia în calcul o schimbare: în loc de şamponul tău obişnuit, foloseşte unul care să conţină acid salicilic. Această substanţă ajută la curăţarea mai intensă a părului şi la redarea unui aspect proaspăt şi sănătos.

Părul gras poate fi cauzat şi de o dietă dezechilibrată. E indicat să reduci consumul de zahăr şi prăjelile şi să elimini margarina şi lactatele prea grase, înlocuindu-le cu fructe proaspete, peşte gras (hering, macrou, sardină, păstrăv) şi diverse tipuri de nuci.