Revista Sănătate

Tratarea psoriazisului ţine boala sub control

Stilul de viaţă este foarte important în tratarea psoriazisului şi gestionarea lui şi constă în respectarea terapiei indicată de medic, o dietă echilibrată şi o stare mentală pozitivă.
Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, apărută pe fond genetic şi influenţată de anumiţi factori. Boala afectează în mod egal femeile şi bărbaţii cu vârste între 15 şi 30 de ani, în general, dar poate apărea la orice vârstă, inclusiv la copii. Maladia este legată în principal de gene şi de sistemul imunitar, iar stresul este un factor important în declanşarea ei.

Tratarea psoriazisului, esenţială pentru o viaţă normală

Psoriazisul trebuie ţinut sub control deoarece tinde să aibă un impact psihosocial negativ pentru persoana afectată, fiind considerat în mod greşit o boală transmisibilă. Printre simptomele psoriazisului se numără leziunile roşii la nivelul pielii, crustele alb-sidefii ale acestor leziuni, arsura şi senzaţia de mâncărime. Este important ca suferinzii de psoriazis să aibă o alimentaţie cât mai sănătoasă, să facă mişcare şi să caute metode de a combate stresul. E important să se limiteze consumul de carne de porc, produse lactate grase, zahăr alb şi dulciurii, prăjeli, chipsuri, băuturi răcoritoare dulci şi acidulate. E bine să se introducă în alimentaţie cât mai multe legume şi fructe proaspete, cereale integrale, carne slabă (peşte sau curcan) şi ulei de măsline.

Stresul, marele inamic al zilelor noastre, agravează boala, deci se impun măsuri pentru diminuarea lui. Suferinzii de psoriazis nu trebuie să se însingureze, ci să caute compania celor dragi şi să găsească metode de relaxare precum meditaţia, aromaterapia sau plimbările în natură.

Psoriazisul poate fi ţinut sub control, în lupta contra acestei boli apelându-se la aplicarea tratamentelor locale până la cele mai noi soluţii de tratament biologic, administrat la recomandarea medicului. „Psoriazisul poate fi controlat şi tratat dacă este bine gestionat şi, din fericire, există din ce în ce mai multe soluţii de tratament biologic. La acest capitol, România stă la fel de bine precum alte ţări, cum ar fi Germania şi Franţa şi putem să le oferim pacienţilor cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, unele sunt compensate, iar altele sunt gratuite. Tot ceea ce trebuie să facă pacienţii este să se prezinte la medic şi să asculte sfaturile de specialitate”, spune dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie.

Tratarea psoriazisului se face doar la indicaţia medicului. Având în vedere că e o afecţiune cronică, pe termen lung, e bine ca relaţia cu medicul curant să fie una bună. În general se apelează la terapii topice, sub formă de creme sau unguente, la foroterapie sau la medicamente sistemice. Cel mai frecvent tratament pentru psoriazisul moderat este cel cu corticosteroizi, care reduc inflamaţia şi mâncărimea. Psoriazisul sever beneficiază de tratament sistemic sau cu ultraviolete.