Revista Sănătate

Neurochirurgul Ștefan Florian, despre uriașa capacítate a creierului de a recupera și a reda noi circuite

Ştefan Florian (54 de ani) este un apreciat neurochirurg român, preşedinte al Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca.Spicuim dintr-un amplu interviu pentru Adevărul. De notat multe. Între altele, pentru a avea un creier sănătos trebuie să-l ții permanent activ. E ca un mușchi care, neantrenat, se atrofiază. Citește zilnic, dar nu fleacuri, învață-l limbi străine, nu-i da pace fiindcă el are o infinitate de șanse de a lucra. E infinit ca universul, zice neurochirurgul. Dar să-l lăsăm să vorbească:
Întrebările pe care mi le pun pacienţii, fără să le rostească sunt: „Voi mai fi eu la fel după ce mă operez pe creier?. Voi mai fi acelaşi? Voi putea gândi la fel? Voi avea aceleaşi gusturi? Voi iubi aceleaşi persoane?“. Acestea sunt întrebările care-i macină pe pacienţi. Acestea sunt temerile cele mai mari care li se citesc în ochi. Răspunsul, în cele mai multe dintre cazuri, este „Da“. Încerc să fac în aşa fel încât ei să rămână la fel. Nu e o minune că ei rămân la fel, ci e capacitatea creierului de a recupera şi de a reda noi circuite funcţionale. El stabileşte alte circuite pentru a-l ajuta pe acel om să fie tot el.
Spuneaţi într-un interviu că ceea ce ne defineşte ca oameni este creierul. Ce face inima?
Inima este motorul vieţii, dar viaţa, aşa cum o percepem noi, este datorată creierului. Creierul reprezintă şi farurile unei maşini, şi motorul, şi şoferul unei maşini, şi gândirea, şi tot. Creierul ne defineşte ca oameni, realmente, pentru că suntem ceea ce este creierul nostru.

Ce trebuie să facem ca să avem un creier sănătos?

„Use your mind!“ (n.r. – Foloseşte-ţi mintea!), se spune în engleză. Asta înseamnă să citim, să scriem, să ne folosim mintea. Cititul este un exerciţiu extraordinar. Uitatul la televizor nu este atât de util pentru dezvoltarea şi menţinerea funcţiilor cerebrale, pe cât este cititul, care-ţi stimulează şi imaginaţia, că tu trebuie să-ţi imaginezi ce citeşti. Pentru antrenarea memoriei este foarte important să repeţi, să înveţi lucruri, versuri, o limbă străină. Utilizează-ţi creierul, gândeşte, creează, construieşte mental, în fiecare zi, în fiecare moment! Nu-ţi lăsa creierul să lâncezească, pentru că el va lâncezi! Cei care gândesc, cei care folosesc creierul ajung foarte rar să facă demenţă. Pentru a preveni şi a împinge demenţa cât mai încolo, e bine să-ţi utilizezi mintea. Ca să ai o minte sănătoasă, trebuie să ai şi un organism sănătos, atunci faci mişcare, te alimentezi raţional şi, ca să-ţi menţii creierul viu, trebuie să lucrezi cu el, să-l foloseşti. Utilizează-ţi creierul, gândeşte, creează, construieşte mental, în fiecare zi, în fiecare moment! Nu-ţi lăsa creierul să lâncezească, pentru că el va lâncezi! Cei care gândesc, cei care folosesc creierul ajung foarte rar să facă demenţă”, spune neurochirurgul Florian

Cât de important este psihicul pentru tratamentul unui bolnav?

Vindecarea este în fiecare dintre noi. Puterea creierului este încă nedescifrată. Sunt persoane care îşi pot controla funcţia cardiacă mental, deci pot controla tot. Pot să intre într-o stare aproape de hibernare. Sunt persoane antrenate care pot face multe. Mintea, creierul poate face asta. Tot aşa, psihicul contribuie la vindecare. Un bolnav care doreşte să se vindece te ajută foarte mult.

Credeţi în energia pozitivă?

Da. Sunt un optimist, pentru că, altfel, mă făceam altceva. Unele gânduri negative, şocuri puternice survenite în urma unui eveniment tragic din familie ar putea fi motivul…Am spus întotdeauna că suntem condamnaţi la moarte din momentul în care ne naştem. Felul în care priveşti acest lucru contează enorm. Viaţa ţi-o faci, în mare parte, tu. Ca şi fericirea. Iar norocul ţi-l faci, de asemenea, tot tu mental, gândind, prin antrenament.