Revista Sănătate

Cum preparam corect catina cu miere de albine? Vezi reteta usoara si sanatoasa

Catina cu miere de albine este un remediu natural universal – aceasta combinatie contine de 10 ori mai multa vitamina C decat fructele citrice.

Catina este o planta lemnoasa mai mica decat aborele, ce poate creste pãnã la 5-6 metri inãltime.

Ramurile prezintã numerosi tepi lungi si ascutiti, iar frunzele sunt inguste, de culoare verde-argintie.

Florile sunt brun-gãlbui, mici, si de regula apar in lunile martie – aprilie. Principala parte folositã in fitoterapie sunt fructele acestui arbust. Fructele de catina sunt foarte bogate in vitamina C si uleiuri vegetale sanatoase, extraordinar de beneficile in unele afectiuni ale pielii.

Sucul de fructe de catina presate poate fi consumat ca atare sau poate fi transformat in sirop, avand diverse beneficii petnru sanatate.

Care este compozitia catinii?

Fructele de catina sunt foarte bogate in vitamina C (de 2 ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai multa decat citricele).

De asemenea, fructele de catina contin si alte vitamine, precum vintamina E, vitamina K, vitamina F sau vitamina P, complexul de vitamine B (B2, B6, B9 etc.), carotenoide (beta caroten, xanthophila), minerale si oligoelemente, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe (din care se obtine uleiul de catina, oleum hippophaes), uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli.

Ce proprietati si beneficii are catina?

Catina are proprietati antioxidante, emoliente, citoprotectoare, imunostimultoare, vitaminizante si revigorante, depurative, antiinflamatoare si cicatrizante.

Indicatii terapeutice

Preparatele pe baza de catina sunt recomandate in cazul afectiunilor hepatice, oculare, in caz de raceli sau viroze respiratorii, pojar, afectiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, ulcer gastric si ateroscleroza.

Mod de preparare al catinei cu miere de albine

Intr-un borcan de 800 ml, se zdrobesc 500g boabe de catina, peste care se adauga 500g miere.

3 saptamani se lasa la macerat in borcan inchis si in frigider.

Se consuma zilnic cate o lingurita din acest preparat.

Proportia ideala este doua parti miere si o parte catina. Daca se pune prea putina miere se va subtia foarte mult, iar catina, fiind destul de zemoasa, va incepe sa fermenteze. Este bine ca boabele de catina sa fie zdrobite si cojile aruncate.

Excelenta in caz de arsuri, dar si anemie sau alcoolism

Atat catina, folosita ca atare sau uscata, cat si preparatele din catina au darul de a regla tranzitul intestinal. Daca suferi de constipatie, siropul de catina ti-ar putea fi de leac.

Specialistii spun ca uleiul de catina, bogat in acizi grasi esentiali, licopen, tocoferoli si fitosteroli, este de un real folos in tratarea arsurilor, termice si chimice, chiar extrem de grave.

Uleiul de catina este, de asemenea, folosit cu bune rezultate si in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, a diareei, urticariei si starilor alergice, a reumatismului, alcoolismului, anemiei, asteniei si stresului.