Aparitia brusca a alunitelor pe piele poate fi un motiv de ingrijorare, deoarece ele pot semnala uneori boli grave, precum cancerul de piele. Alunitele rosii sau alunitele nervus rufus sunt o dilatatie vasculara a vaselor mici de sange. Desi nu sunt considerate periculoase, ele prezinta adesea un aspect anormal, deoarece nu sunt uniforme. De obicei, aceste alunite au culoare de rosu aprins si diametrul lor nu trebuie sa depaseasca unu sau doi milimetri. Apar de obicei pe piept, gat, spate, membre si foarte rar pe fata.
Cauzele aparitiei alunitelor rosii
– semne ale varstei
– expunere prelungita la soare
– alterari ale functiei hepatice
– pot aparea adesea in timpul sarcinii
– toxine in exces prezente in organism
– alimentatie nerecorespunzatoare
– ereditare
– dezechilibre hormonale
– vase de sange sparte
Tratamentul alunitelor rosii
Dr. Salomon Jakubowicz, medic de cercetare în endocrinologie, recomandă, in cazul aparitiei alunitelor rosii pe piele, un test de rezistenta la insulina, deoarece unele persoane care tin diete severe pot prezenta probleme cu testosteronul scazut sau femeile pot avea hipertiroidism.
Sunt periculoase alunitele rosii?
Dermatologii recomanda sa analizam cu atentie alunitele rosii care apar pe piele si sa fim atenti la orice modificare a acestura in ceea ce priveste textura lor, culoarea, dimensiunea sau daca incep sa devina dureroase. Un motiv de ingrijorare ar fi in momentul in care pe piele apar brusc mai multe puncte rosii si sunt asimetrice. In acest caz, ele pot fi un indicator al unei probleme de sanatate.