Seceta extremă a distrus recoltele de porumb, cartofi şi floarea soarelui! În multe zone, plantele fie s-au uscat, fie s-au oprit din dezvoltare. Fermierii anunţă pierderi colosale, dar şi preţuri pe măsură. Făina şi mălaiul au început deja să se scumpească. Surprinzător este însă că Ministerul Agriculturii nu a auzit până acum de seceta din ţară.
George Drăghici a cultivat în această primăvară 400 de hectare de porumb. După câteva luni de muncă, şi-a dat seama că producţia i-a scăzut anul acesta cu 35%. Practic, seceta i-a distrus o mie de tone din recoltă.
George Drăghici, agricultor: Nu a plouat de o lună de zile, mai exact din 4 august. Porumbul s-a uscat forţat, cu căldurile astea mari. Este logic şi firesc că toate aceste pierderi se transpun în preţul final
O creştere de preţ care va avea efecte în lanţ. Făina şi mălaiul sunt deja mai scumpe cu 4% faţă de finalul anului trecut, iar cartofii cu aproape 17 procente. În unele zone, agricultorii au renunţat cu totul la culturi, când şi-au dat seama că nu-şi scot banii nici măcar să recolteze.
La marginea localităţii Tunari, în judeţul Ilfov, peste 300 de hectar au fost cultivate cu porumb. Fermierii au abandonat însă producţia pentru că e extrem de slabă. Ei dau vina pe pamântul arid, extrem de tare.
Cu 30% este mai mică şi producţia de floarea-soarelui, grâu, orz şi rapiţă.
Ionuţ Spiţă, producător agricol: După cum vedeţi efectele secetei sunt destul de puternice pentru că nu a răsărit absolut nimic. Efectele vor fi nefaste, reducând practic producţia
Agrometeorologii susţin că lipsa ploilor şi căldura excesivă afectează toată ţara. Cel mai rău e în sud, sud-est şi nord-vestul ţării. În aceste zone, seceta este extremă.
Daniel Alexandru, şef laborator Agrometeorologie din ANM: Atingem foarte uşor 29-30 de grade, temperaturi care sunt atipice pentru această perioadă şi care influentează în mod negativ viitoarele plante care se cultivă în România
Ionuţ Drugea, inginer agronom: N-am decât să aştept la mila Domnului. Am pregătite practic vreo 200 de hectare pe care pot să le semăn. Stau cu utilajele la pândă şi la prima ploaie mă apuc de lucru
Abia peste o săptămână sunt şanse de ploaie. Însă coşmarul cultivatorilor nu a ajuns şi la Ministerul Agriculturii, care susţine că nicio zonă din ţară nu este afectată de secetă.